Pentru ce se foloseşte refractometrul?

Refractometrie - utilizarea refractometrului

Refractometrul (uneori numit şi refractometer) este destinat pentru măsurarea caracteristicilor unui lichid cu ajutorul refracţiei.

Foto: Refractometru

Deşi la prima vedere toate refractometrele optice arată la fel, diferă în partea optică. Fiecare tip are încorporată scala sa specială, pe care fie puteţi citi direct valoarea măsurată de dumneavoastră, fie trebuie să o deduceţi de pe scala cu unităţi fizice universale (indice de refracţie RI, densitatea lichidului etc.).

Măsurarea este foarte simplă - pe prisma de sticlă înclinată este suficient să puneţi câteva picături de lichid, închideţi capacul transparent pentru ca lichidul să se întindă pe toată suprafaţa prismei, orientaţi prisma în direcţia sursei de lumină şi priviţi în ocular. Veţi vedea un câmp circular, cu o scală verticală, care va fi intersectată de limitele interfeţei de culoare albastru-alb.

Foto: Citirea rezultatului măsurării

Citirea rezultatului măsurării a lichidului de răcire pe bază de etilenglicol G11/12 (scala medie în dreapta)
Rezultat: punctul de îngheţ al lichidului măsurat este -26 °C (măsurat cu refractometru pentru lichide auto)

Un exemplu potrivit de refractometru cu citire directă a caracteristicilor lichidului măsurat este refractometrul pentru măsurarea lichidelor auto, printre refractometre cu unităţi universale pe scală se numără refractometrul pentru indice de refracţie sau refractometrul pentru măsurarea caracteristicilor urinei, unde trebuie să aveţi cel puţin cunoştinţe de bază pentru interpretarea valorii măsurate.

În oferta de bază a magazinului nostru electronic www.refractometru.eu sunt refractometrele optice portabile. La noi veţi găsi oferta completă cu cele mai solicitate refractometre optice, la cererea clientului putem livra şi echivalentul digital - refractometru digital portabil.

Ce poate fi măsurat şi unde?

Se poate măsura aproape orice, oriunde şi la orice. De exemplu refractometrul "auto" menţionat mai sus este destinat în primul rând pentru măsurarea punctului de îngheţ al lichidului pentru spălătoare de parbriz, a stării electrolitului din bateria auto, a punctului de îngheţ al amestecului de răcire pe bază de Etilenglicol şi Propilenglicol, care în circuitele sale termice utilizează sistemele de răcire ale autovehiculelor, pompe termice, colectoare solare şi alte sisteme, care sunt expuse la îngheţ şi la care se folosesc prin urmare amestecuri antigel şi lichide antigel.

Exemple practice de utilizare a refractometrelor

Calitatea lichidelor este importantă pentru respectarea procedurilor tehnologice, fie că este vorba de industria chimică, industria auto, industria alimentară, domeniul sănătăţii, industria constructoare de maşini şi de prelucrare a metalelor, producţia agricolă etc.

Altă utilizare

Utilizări potenţiale sunt desigur nelimitate. Cu refractometru se pot evalua pietre preţioase, se pot testa toate lichidele, la care ştim să interpretăm cantitatea fizică universală - indicele de refracţie RI.

În cazul în care folosiţi refractometre portabile optice sau digitale şi în alte scopuri, scrieţi-ne la info. refractometru eu. Am dori să aflăm în ce domenii au pătruns refractometrele şi le vom publica pe cele mai interesante şi neobişnuite pe site-ul nostru www.refractometru.eu.

Dacă veţi constata că în oferta noastră de refractometre lipseşte un tip, scrieţi-ne la info. refractometru eu.