Refractometrul în industria alimentară şi în producţia vegetală

În scopul verificării calităţii alimentelor sau pentru control în cadrul procesului tehnologic în producţia alimentară sau vegetală, se pot folosi atât refractometre universale, cât şi refractometre speciale dedicate.

Mierea de albine

Cu acest refractometru pentru mierea de albine producătorii de produse alimentare şi chiar apicultorii pot măsura cantitatea apei, şi în funcţie de rezultatul citit, pot stabili calitatea mierii.

Viţa de vie

Refractometrul pentru viticultori (cultivatori de viţă de vie) este produsul dezvoltării noastre proprii iind destinat în primul rând pentru stabilirea conţinutului de zahăr în sucul de struguri. Acest tip de refractometru este uneori numit şi mustimetru sau mai general zaharometru, deşi aceste dispozitive funcţionează pe alt principiu. Dar scopul pentru care se utilizează este acelaşi - măsurarea cantităţii de zahăr în soluţie apoasă.
Conţinutul de zahăr poate fi măsurat cu orice refractometru universal cu scala Brix, iar tipul destinat pentru viticultori este excepţional prin faptul că în afară de această scală universală de "măsurare a zahărului", mai are alte scale, care se folosesc special pentru stabilirea conţinutului de zahăr în struguri. În Republica Cehă şi în Slovacia se foloseşte scala standardizată de mustimetru (°NM, °ČNM), în Austria mustimetru Klosterneuburg (°KMW, °Kl, °Babo) şi în Germania mustimetru Oechsle (°Oe), aşadar viticultorul, care are refractometrul de la noi, poate compara conţinutul de zahăr şi în funcţie de standardele internaţionale.
Am încorporat în dispozitiv şi scala pentru estimarea conţinutului natural de alcool în sucul de struguri, care este alcătuită conform tabelului din anexa la legea cehă nr. 321/2004 M. Of. – legea privind viticultura şi vinificaţia.

Soluţii de zahăr

Dacă preferaţi simplitatea în tehnologie, vă oferim o serie completă de modele cu o singură scală pentru măsurarea conţinutului de zahăr. Conţinutul de zahăr din sirop, sucul de fructe, sucul de legume, băuturi din lapte, dar şi concentraţia unei anumite substanţe în soluţie apoasă le puteţi măsura cu refractometre din seria Brix. În funcţie de conţinutul de zahăr preconizat al soluţiei măsurate selectaţi intervalul scalei şi alegeţi unul din următoarele tipuri:

În cazul în care trebuie să măsuraţi soluţii de zahăr şi în acelaşi timp şi soluţii saline, nu este necesar să cumpăraţi două modele diferite. În oferta noastră găsiţi şi un model combinat cu scală "sărată" şi "dulce" (salinitate în amploarea 0 până la 28 %, conţinutul de zahăr în amploarea 0 până la 32 °Bx).

Distilate, băuturi spirtoase

Înainte de producţia propriu-zisă a distilatului, trebuie pregătit în mod corect borhotul de fructe. Pentru controlul procesului de fermentare (dinamica de eliminare a zahărului) recomandăm refractometrul pentru măsurarea conţinutului de zahăr în amploarea de la 0 până la 32 °Bx (0 până la 32 grame de zahăr în 100 grame de soluţie).

Pentru măsurarea conţinutului de alcool în băutura spirtoasă deja făcută, oferim două tipuri de refractometre.

Cel mai frecvent utilizat este refractometrul care măsoară alcoolul în procente de volum. Este potrivit pentru măsurarea procentelor de volum (%VOL = procent de volum) băuturilor spirtoase de casă, cum ar fi rachiu de prune, de caise, de piersici, whiskey, bourbon).

Mai puţin utilizat este refractometrul care măsoară alcoolul în procente de masă.

Bere, fabricarea berii, Homebrewing

În cadrul fierberii berii (atât în fabrică de bere, cât şi acasă) se poate folosi refractometrul pentru măsurarea conţinutului de zahăr în must de bere. Cu refractometru se poate măsura nu doar conţinutul de zahăr în mustul de bere în amploarea de la 0 până la 32 °Bx, dar şi greutatea specifică a acestuia.

Soluţii saline

Salinitatea soluţiei de saramură sau a soluţiilor saline se măsoară în două niveluri de detaliere. Soluţii diluate mai mult se măsoară în părţi la mie, iar soluţii mai puţin diluate în procente.

Pentru soluţii cu cantitate mică de sare se foloseşte refractometrul, care a fost destinat iniţial în primul rând ca refractometru pentru acvarişti marini. Este echipat cu două scale - scala pentru salinitatea menţionată (intervalul de la 0 până în 100 ‰) şi scala pentru determinarea densităţii intervalul 1000 până în 1070 kg/m3). Este potrivit şi pentru soluţii saline foarte diluate, pentru măsurarea apei minerale sărate sau pentru controlul apei de curăţare a peştilor de mare.

Pentru saramuri cu conţinut ridicat de sare, când trebuie să măsurăm salinitatea în procente, există refractometrul pentru brutari care măsoară salinitatea în intervalul de la 0 până în 35 %. Este potrivit pentru măsurarea soluţiilor saline în cadrul producţiei de brânză sărată (de ex. telemea), marinarea cărnii înainte de gătire etc.

În cazul în care trebuie să măsuraţi soluţii saline şi în acelaşi timp şi soluţii de zahăr, nu este necesar să cumpăraţi două modele. Se poate folosi în mod avantajos modelul cu scală "sărată" şi "dulce" (salinitate în amploarea 0 până la 28 %, conţinutul de zahăr în amploarea 0 până la 32 °Bx).

Lapte, băuturi lactate, produse lactate

Pentru stabilirea calităţii laptelui proaspăt muls, oferim refractometrul pentru măsurarea conţinutului de apă în lapte (lapte de vacă, lapte de capră, lapte de oaie).

În cadrul procesului tehnologic de preparare a băuturilor lactate, se poate folosi refractometrul universal cu 0 până în 32 °Bx.

În cazul în care valoarea maximă de 32 °Bx nu ar fi suficientă (de ex. în producţia de îngheţată), oferim refractometrul universal 0 până în 50 °Bx.

Lapte de soia, băuturi energizante

Pentru controlul calităţii laptelui de soia, care se foloseşte pentru prepararea băuturilor energizante, se poate folosi un refractometru special. Acesta are două scale - scală pentru determinarea concentraţiei laptelui de soia şi scală universală 0 - 32 °Bx. Aşadar, poate fi folosit şi pentru măsurarea celor mai frecvente soluţii de zahăr sau a băuturilor lactate clasice menţionate mai sus.

Uleiuri vegetale şi emulsii de ulei

Pentru măsurarea emulsiilor de ulei recomandăm două modele. Refractometru pentru emulsii de ulei (cu intervalul scalei de 0 - 20 °Bx) şi refractometru pentru emulsii cu concentraţii reduse (cu citire mai confortabilă a valorilor mici, cu intervalul scalei de 0 - 10 °Bx).

Pentru măsurarea uleiurilor vegetale serveşte refractometrul cu scala Brix (intervalul scalei între 58 - 92 °Bx).